Fakıuşağı Mah. 45015 Sk. 1 A Blok No:37

OSMANİYE

Akkent Mah. 134017 Nolu Sk. Gün-Sev 2

Sitesi A Blok No: 23 ŞAHİNBEY / GAZİANTEP

Şev Stabilitesi

Şev stabilitesi, yamaçlarda duyarlılığın olup olmaması durumuna denir.

Şev "Açık işletmelerdeki basamaklarda kazı yapılan alnın (alın düzleminin) yatay düzlemle yaptığı dar açı" dır.

Bu açık işletmeler kum ocakları,kömür ocakları, kanal, çeşitli kazılar olabilir. Şevin stabilitesi yani duyarlılığına etki eden faktörler ise jeolojik yapısal özellikler, suyun etkisi ve malzeme (Malzeme kum.kaya toprak gibi) özellikleridir.

Şev stabilitesi araştırmalarının amacı zemin yapılarında, kazılarda ve dolgularda ekonomik ve güvenli çözümler elde etmektir. Bu açıdan ilk aşama geoteknik, malzeme, çevre ve ekonomik parametrelerin detaylı araştırmasını kapsar.

İkinci olarak incelenen şeve en uygun stabilite analizini belirleyebilmek için şevin bü- yüklüğünün, doğasının ve olası göçme nedenlerinin araştırılması gerekmektedir. Konunun bu özellikleri çoğunlukla, mühendislik jeolojisinden, zemin ve kaya mekaniğine kadar değişen disiplinler arası çalışmaları zorunlu kılmaktadır.

Gerçekçi bir şev analizi topografya, jeoloji, malzeme özelliklerini ve yükleme koşullarını kapsayan birçok faktörü içine almalıdır. Büyük yol inşaatları ile baraj inşaatlarında zemin kaymalarına (heyelanlara) sık rastlanır. Yamaçlar üzerine yapılan büyük yapılar da, bazı hallerde, kaymalara neden olur.

Kaymalar sonunda, bu yapılarda zarar büyük boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle, kaymaların incelenmesi güncel bir sorundur. Her ülkede bu sorunun en güvenilir ve en ekonomik biçimde çözümlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır.